суббота, 30 марта 2013 г.

Любарщина – ніжність лебедина, Богом обдарована земля.



 
Весняними стежками – доріжками поспішають до центральної районної бібліотеки читачі на літературно – музичне свято «Любарщина – ніжність лебедина, Богом обдарована земля» приурочене 90 – річчю утворення Любарського району. 
Дихає весною все навколо, 
Це тому, що святкуємо ми 
День народження в дружньому колі. 
Особливе з усіх навкруг свят, 
І ні з чим не зрівняти, повірте, 
З ювілеєм, мій Любарський край, 
Ніжну пісню співає нам вітер! 
З ювілеєм! Дівчатко співа. 
Одягнувши віночок вкраїнський, 
Це не пісня, це - справжні дива, 
Бо слова про мій край у цій пісні. 
З ювілеєм усіх, хто навча, 
Юну зміну чудову, прекрасну, 
З ювілеєм, творіте дива, 
Хай Вам сонце всміхається ясно. 
Ти моя дорога Батьківщино, 
Ти моя батьківщино мала. 
Я люблю тебе щиро єдину, 
З ювілеєм, святая земля. 
Бо ніхто не замінить нам матір, 
Що пустила на світ немовля, 
Не замінить ніхто тую хату, 
Звідки йдемо в дорогу життя. 
Не замінить ніхто тую квітку. 
Що під вікнами вдома цвіте, 
Будем ми пам’ятати до віку 
Неповторне цвітіння оте. 
З ювілеєм, мій Любарський краю, 
Тополина весняно шумить. 
З ювілеєм! Пташина співає, 
Як же мило у краї цім жить. 
З ювілеєм! Хай дзвони церковні, 
Сповістять на початку весни, 
Миру й злагоди в кожному домі, 
Многа літ, многа літ, земляки. 
Життя району нагадує цікаву книгу, в якій кожна сторінка, то захоплююча подорож. Утворений район у 1923 році. Історія селища Любар бере свій початок у сивій давнині. На його території археологи – краєзнавці віднайшли пам’ятки Черняхівської та ряду інших древніх культур. У первинному літописі селища воно згадується під назвою Болохів – місто на річці. Вважається, що уродженцем нашої землі був легендарний поет – співець Русі Митуса. Сучасна назва селища пов’язана з іменем відомого князя Любарта, який у середині XIV століття заснував поблизу літописного Болохова, на високому березі річки Случ, укріплення з посадом. Любар був полковим містом – тут розташовувався Любартівський полк, а також у ньому двічі побував Богдан Хмельницький. 

На горбах крутих, у садах густих,
Любаре, стоїш тут одвіку ти. 
Болохова син, крізь віків полин 
У майбутнє йдеш з – над Случі долин. 
У тобі – вогонь древньої Русі, 
З Любарта долонь твій з’явився спів. 
Знав ти свист стріли, грізний дзвін меча, 
І пожарищ дим, і сльозу в очах. 
У торгах старих вищі брав з октав, 
З магдебурством ти долю торував. 
У трудах важких сивіли роки, 
І Богдан у бій вів твої полки. 
Протекли віки, як Случі вода, 
І в нове твоя чується хода. 
Юність у тобі, Любаре, кипить – 
В Україні йди до нових століть. 
Любарчани брали участь у повстаннях Семена Палія під проводом Устима Кармелюка. З Любаром пов’язана діяльність декабристів Сергія і Матвія Муравйових – Апостолів, Михайла Бестужева – Рюміна, Артамона Муравйова, на честь яких у Любарі встановлено стелу в центрі селища. У районі є 96 пам’яток історії і культури, в тому числі давньоруське городище XI – XIII століття у селі Великі Деревичі, палац і парк у селі Нова Чортория першої половини XIX століття, домініканський костел, реставрований в останні роки і діючий нині, монастир 1634 року, побудований у стилі епохи ренесансу. В районі споруджено 112 пам’ятників та обелісків воїнам – визволителям і односельчанам, які загинули в боях проти німецько – фашистських загарбників під час Великої Вітчизняної війни. Землі Любарщини багаті на такі корисні копалини, як молібден, каолін, торф, вапняки, граніти (в т.ч.габро і лабродорит), пісок, глину. Грунти – чорноземи, сірі та світло – сірі опідзолені. Ліси, в основному, мішані з перевагою над сосною і ялиною, дуба, граба, липи. Загалом у лісах району росте чимало чагарників та багаторічних трав’янистих рослин, які дають їстівні плоди та ягоди. Ліси й луки багаті на гриби, медоносні рослини, що сприяє розвитку бджільництва. 
Щира та щедра територія нашого району на майстерність. Різноманіттям та оригінальністю позначаються твори декоративно – прикладного та ужиткового мистецтва в усіх населених пунктах. Історія вишиванки сягає корінням у глибину віків. Вишиванням споконвіку займалися і займаються жінки, які з покоління в покоління передають найтиповіші та найяскравіші зразки орнаменту, кольору та свою вишивальну техніку. Поширене ковальське ремесло, асортимент виробів із заліза та сталі є надзвичайно широкий – зброя, знаряддя праці, ремісничі інструменти, кінська збруя, предмети домашнього вжитку і побуту, брами та огорожі. Гончарство було і є основним серед багатьох видів ремісничого виробництва. Традиційними для гончарства є витвори кераміки. Гончарі виготовляють гладущики, миски, глечики, збанки. 
Любарчани пишаються тим, що їхнє селеще є батьківщиною поетів А.А.Вергеліса, І.Ш.Фалікмана, письменників Л.В.Бондарчука, Г.С.Боціяна, Леонарда Савінського, доктора медичних наук Ф.П.Тринуса, доктора технічних наук І.О.Лінійчука, доктора історичних наук В.Г. Сиротенка, Героя Радянського Союзу Г.І. Клименка, І.М. Мороза, І.О.Нечая, Героя Росії В.М.Максимчука.
Щедра і багата Любарська земля. У всіх сферах район живе повнокровним життям. Його мешканці з надією дивляться в майбутнє. Залишаючись маленькою часткою великої держави, трудовий люд Любарщини все робить для того, щоб відродити, зберегти і примножити духовні й матеріальні багатства рідної землі.


10 комментариев:

  1. Не знаю як пройшло свято, а от розповідаєш цікаво.

    ОтветитьУдалить
  2. Дуже цікаві фотографії, приваблюють колоритністю вашої Любарщини.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Дякую, але на цих фото маленька часточка нашої Любарщини.

      Удалить
  3. З Днем народження, Любарщино! Хай процвітає цей чудовий гостинний край! Дуже гарний пост, ви всі просто молодці. Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Завжди приємно отримувати вітання, дякую.

      Удалить
  4. Молодці! Написано дуже цікаво. Валентина Мельничук.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ми впевнені, що і надалі Вам беде цікаво ознайомлюватися з нашими постами.

      Удалить
  5. Цікаво, хоч і заочно, побувати на такому святі. Гарно організовано,цікаві виставки народних умільців. Бажаємо процвітання вашій Любарщині.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так виставки дійсно були чудові, шкода що неможливо все передати

      Удалить